Aktivnosti

Održan 4. sastanak partnera u projektu HRMinHEI

Partneri u projektu HRMinHEI (Modernizacija visokih učilišta kroz jačanje uloge upravljanja ljudskim potencijalima) okupili su se na četvrtom transnacionalnom sastanku projekta 5. i 6. lipnja 2018. na Sveučilištu Danube Krems u Austriji.

Tom su prigodom projektni partneri – Agencija za znanost i visoko obrazovanje, Visoko učilište Algebra, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Danube Krems University u Austriji i Tampere University u Finskoj – razmijenili gledišta i iskustva u vezi s HR procesima razvijenim u njihovim institucijama koje su proizašle iz prethodnog istraživačkog rada na pregledu najboljih politika i praksi upravljanja ljudskim potencijalima na europskim visokoškolskim ustanovama.

Partneri su također podijelili iskustva s diseminacijskih događanja održanih u svakoj od tri zemlje s ciljem upoznavanja akademske zajednice i stručnjaka za ljudske resurse s pregledom europskih politika i praksi povezanih s HR funkcijom u visokoškolskim ustanovama i rezultatima organizacijskog dijagnostičkog istraživanja. Tri diseminacijska događaja također su se pokazala izvrsnom prilikom za poticanje angažmana sudionika u pogledu korištenja rezultata projekta od praktične vrijednosti kao što su Smjernice za upravljanje ljudskim potencijalima na visokim učilištima i benchmark alat za procjenu razvijenosti HR funkcije koji mogu bitno pridonijeti kvaliteti upravljanja institucijama visokog obrazovanja.

U tom smislu, glavni cilj sastanka bio je postići zajednički dogovor o sadržaju i dizajnu instrumenta za procjenu učinkovitosti sustava ljudskih potencijala na visokoškolskim ustanovama u Europskom prostoru visokog obrazovanja (EHEA) koji će biti službeno predstavljen na drugom diseminacijskom događaju koji će se održati u studenom 2018 u sve tri zemlje.

Na zahtjev projektnih partnera, projekt je dobi i službeno produljenje roka od Agencije za mobilnost i programe EU te je novi rok završetka 14. siječnja 2019.

 

Održana konferencija Upravljanje ljudskim potencijalima na visokim učilištima

Visoko obrazovanje koje učinkovito koristi ljudske potencijale u funkciji društvenog i gospodarskog razvoja može se nazvati konkurentnim, središnja je ideja konferencije Upravljanje ljudskim potencijalima na visokim učilištima održane u petak, 2. ožujka 2018. godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu organizaciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Događaj je otvorila ministrica znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Blaženka Divjak te naglasila kako su upravo ljudi najvažnija karika svake organizacije, a osobito obrazovnih ustanova. Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržava projekte koji u središte stavljaju ovu temu, naglasila je ministrica Divjak.

Konferencija je organizirana u sklopu projekta „Modernizacija visokih učilišta putem unapređenja funkcije upravljanja ljudskim potencijalima” (HRMinHEI) financiranog sredstvima Erasmus + Europske unije. Svrha mu je jačanje funkcije upravljanja ljudskim potencijalima na visokim učilištima i izrada inovativnog alata za samoprocjenu učinkovitosti upravljanja ljudskim potencijalima.

“Kroz ovaj projekt cilj nam je potaknuti raspravu o povećanju organizacijske učinkovitosti visokih učilišta te njihovoj globalnoj konkurentnosti, povećanju njihova doprinosa ekonomskom rastu i društvenom razvoju unapređenjem kvalitete ljudskog kapitala u području visokog obrazovanja, kao i poticati izvrsnost akademskog osoblja”, istaknula je ravnateljica AZVO-a, prof. dr. sc. Jasmina Havranek.

Konferencija je okupila mnoštvo sudionika: predstavnika visokih učilišta i stručnjaka za upravljanje ljudskim potencijalima među kojima su i prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan Sveučilišta VERN’, dr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra i drugi uvaženi gosti koji su imali prigodu sudjelovati u raspravi o sljedećim temama: kako upravljanje ljudskim potencijalima (HR) pomaže razvoju visokog učilišta, je li razvoj ove funkcije potreba ili trend te kakav je HR na visokim učilištima u Hrvatskoj.

  

 

Najava konferencije “Upravljanje ljudskim potencijalima na visokim učilištima”

Agencija za znanost i visoko obrazovanje organizira konferenciju „Upravljanje ljudskim potencijalima na visokim učilištima“ koja će se održati 2. ožujka 2018. godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Trg J.F. Kennedyja 6, Zagreb s početkom u 8.30 h.

Konferencija je organizirana u sklopu ERASMUS+ projekta „Modernizacija visokih učilišta putem unapređenja funkcije upravljanja ljudskim potencijalima“ (HRMinHEI), čija je svrha jačanje funkcije upravljanja ljudskim potencijalima (HR) na visokim učilištima i izrada inovativnog alata za samoprocjenu učinkovitosti upravljanja ljudskim resursima. Nositelj ovoga projekta je AZVO, u partnerstvu s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Visokim učilištem Algebra, Sveučilištem Danube Krems iz Austrije te Sveučilištem Tampere iz Finske.

U sklopu konferencije razgovarat će se o sljedećim temama:

 • HR na visokim učilištima – trend ili potreba?
 • Što je HR na visokim učilištima?
 • Kako HR pomaže razvoju visokog učilišta?
 • Karakteristike HR-a na hrvatskim visokim učilištima
 • Predstavljanje publikacije “Pregled europskih i nacionalnih politika povezanih s upravljanjem ljudskim potencijalima na visokim učilištima u Europskom prostoru visokog obrazovanjaPregled suvremenih europskih i nacionalnih politika upravljanja ljudskim potencijalima na visokim učilištima u EHEA-i“, nastale kao rezultat projekta
 • Predstavljanje rezultata istraživanja razvijenosti HR funkcije na hrvatskim visokim učilištima.

O temama će govoriti:

 • Prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
 • Prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan Sveučilišta VERN’
 • Dr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra
 • Prof. dr. sc. Zoran Sušanj, Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet, Sveučilište u Rijeci.

Za prijavu je potrebno ispuniti prijavni obrazac na poveznici.

Konferencija_HRMinHEI_Program

Facebook

 

Održan sastanak projekta HRMinHEI

Sastanak u okviru projekta HRMinHEI (Modernizacija visokih učilišta putem unapređenja funkcije upravljanja ljudskim potencijalima) održan je u četvrtak, 1. veljače 2018. godine na Sveučilištu Tampere u Finskoj. Sudjelovali su svi partneri projekta: predstavnici Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Visokog učilišta Alegbra, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišta Danube Krems (Austrija) i Sveučilišta Tampere (Finska).

Razgovaralo se o planu aktivnosti do kraja projekta te predstavljanju rezultata projekta: pregleda politika na nacionalnoj razini povezanih s upravljanjem ljudskim potencijalima u visokom obrazovanju, rezultatima istraživanja razvijenosti HR-a na visokim učilištima u zemljama partnerima projekta te predstavljanju online alata samoprocjene učinkovitosti upravljanja ljudskim potencijalima na visokim učilištima.

Ovaj dvogodišnji projekt započeo je u rujnu 2016. i traje do jeseni 2018. godine. Svrha mu je jačanje upravljanja ljudskim potencijalima na visokim učilištima te izrada dokumenata i alata koji će biti korisni ne samo zemljama partnerima u projektu, nego i visokim učilištima na području cijeloga Europskog prostora visokog obrazovanja.

 

Održan prvi sastanak projekta HRMinHEI

Prvi sastanak projekta HRMinHEI (Modernizacija visokih učilišta putem unapređenja funkcije upravljanja ljudskim potencijalima – Modernisation of Higher Education Institutions through enhancement of Human Resources Management function) sufinanciranog sredstvima iz programa Erasmus+ Europske unije održan je u ponedjeljak, 24. listopada 2016. godine, u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje (AZVO).

Nositelj projekta HRMinHEI je AZVO u partnerstvu s visokim učilištima iz Hrvatske i Europe: Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci i Visokim učilištem Algebra te Danube University Krems iz Austrije i University of Tampere iz Finske.

Ovaj dvogodišnji projekt započeo je u rujnu 2016. i traje do rujna 2018. godine. Svrha mu je jačanje upravljanja ljudskim potencijalima na visokim učilištima i izrada inovativnog alata za samoprocjenu učinkovitosti upravljanja ljudskim resursima.

Glavni su mu ciljevi: povećanje organizacijske učinkovitosti visokih učilišta te njihove globalne konkurentnosti, povećanje doprinosa visokih učilišta ekonomskom rastu i društvenom razvoju unapređenjem kvalitete ljudskog kapitala u području visokog obrazovanja, poticanje izvrsnosti akademskog osoblja te daljnji razvoj i suradnja unutar Europskog prostora visokog obrazovanja.

Projekt će rezultirati objavom dokumenata i alata koji će biti korisni ne samo zemljama partnerima u projektu, nego i visokim učilištima na području cijeloga Europskog prostora visokog obrazovanja:

 • pregled nacionalnih politika povezanih s upravljanjem ljudskim potencijalima u sektoru visokog obrazovanja u Europi,
 • online alat samoprocjene kao otvoreni obrazovni sadržaj (OER) u svrhu sustavnog vrednovanja i komparativne analize upravljanja ljudskim resursima na europskim visokim učilištima,
 • dokumentirani procesi upravljanja ljudskim potencijalima razvijeni na visokim učilištima partnerima u projektu kao model drugim visokim učilištima,
 • smjernice za razvoj funkcije upravljanja ljudskim potencijalima na visokim učilištima u Hrvatskoj, Austriji i Finskoj.

Projekt HRMinHEI nadopunjuje se s glavnim odrednicama programa Erasmus+ i s Programom EU-a za modernizaciju visokog obrazovanja iz 2011. godine.

 

Odgovori